Idag kommer ett litet baktips på goda saffransbullar med vanilj. Det finns många goda recept men de här bullarna gillar jag nog allra bäst.
Du behöver:
50 g jäst
150 g margarin
2 påsar saffran
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1,5 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl
Fyllning:
rumsvarmt smör, strösocker, vaniljsocker
Till pensling:
ägg o pärlsocker
Så här gör du:
Smält margarinet och rör ner saffran. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen, som du smulat ner i en bunke och rör om. Rör ner socker, ägg, kvarg och salt. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand.
Täck degen med bakduk och låt jäsa i ca 40 min.
Tag upp degen och knåda den på mjölad bänk. Dela den i två delar. Kavla ut till en stor kaka. Bred på fyllningen. Jag brukar bre ut smöret med smörkniv och strör sedan på sockret. Vik ihop kakan och skär i remsor, ca 2 cm breda. Sno ihop dem till en knut.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i 250 grader, i mitten av ugnen i ca 8 min.
Lycka till!
/Fru Sohl
Mmm, det där ser gott ut.
SvaraRadera