torsdag 8 maj 2014

Pärlgroda


Jag älskar att greja med pärlor. Här kommer ett tips för regniga dagar, en pärlgroda. Nu ska jag göra ett försök att förklara hur det går till. 


Vi börjar med huvudet. Trä på tre pärlor till mitten av tråden (mattvarp). Det går åt mycket tråd, drygt 2 m. Sedan är det dags att trä på ytterligare fyra pärlor. Här har jag annan färg på de pärlor som är längst ut för de ska se ut som ögon. Trä på pärlorna på ena sidan och ta sedan den andra nålen och dra igenom pärlorna så att det blir som ett kryss. Dra åt så de hamnar "ovan på" de första pärlorna. Sedan gör du likadant med först tre pärlor, sedan två pärlor och till sist tre pärlor igen. 


Nu är det dags att göra första armen. Trä på sex pärlor på den ena sidan. De tre pärlorna närmast kroppen blir armen och de yttersta ska bli handen. Dra sedan igenom nålen i de två näst yttersta pärlorna så att det blir som en ögla (se bild) och 


dra tillbaka tråden genom de tre pärlorna närmast kroppen. Dra åt. Ibland får man vara med och rätta till handen (pärlorna) lite så de ligger rätt.


Efter detta är det dags att göra en arm på andra sidan. Gör precis som ovan.


När du har gjort dina två armar är det dags att fortsätta med kroppen. Du trär på tre pärlor och drar trådarna i kors precis på samma sätt som när du gjorde huvudet. Fortsätt på samma sätt i flera omgångar för att göra magen, först fyra till, sedan fyra till och till sist tre pärlor innan det är dags att göra ben och fötter.


Benen görs på samma sätt som armarna dock använder vi lite flera pärlor här. Trä på nio pärlor, sex stycken till benen och tre till foten.


När benen och fötterna är gjorda är det dags att fäst tråden och det kan vara lite klurigt. Jag tar nålen och dra igenom tråden genom den nedersta delen av magen. Då får jag två trådar på samma sida av kroppen. Dessa två trådar knyter jag fast hårt. Klipper av och så är grodan färdig! Knuten som blir åker ibland in i pärlorna så den inte syns men det beror förstås på hur tjock tråd du har och hur många gånger du knyter.

Jag har försökt göra beskrivningen (text o bild) så noga som möjligt. Hör av dig om det är något som verkar svårt eller krångligt.

Nu önskar jag Dig lycka till med din groda.
/Fru Sohl

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar