tisdag 17 december 2013

17 December - Pepparkaksdekorationer


Idag tipsar jag om att man på ett lätt sätt kan göra pepparkaksdekorationer till glöggmuggen. Roligt att göra något extra vid glöggfikat.


Gjorde hjärtanpepparkakor och skar sedan ut ett litet "jack" i varje pepparkaka med en kniv enligt ovan.


/Fru Sohl

måndag 16 december 2013

16 December - Dekorerade tändsticksaskar


 Nu går vi in på sista veckan av denna "pysseladventskalender". Exakt 24 st "luckor" kommer det nog inte bli... de sista dagarna innan julafton blir det mest fix & mys här hemma men några dagar till kör vi.



Dagens pyssel blir att dekorera tändsticksaskar. Jag köpte en stämpel, en isprinsessa för att dekorera en julpresent (visas senare i veckan) till Fridas skridskofröken. Stämpeln var så söt, så jag tänkte att den även gör sig fin på tändsticksaskar också! Gillar de blåa mest.

/Fru Sohl

söndag 15 december 2013

15 December - Julgodis


Vi har gjort julgodis här hemma under helgen. Enkelt och gott att ha till fikat! Hittade söta hjärtan formar på en affär i stan.


Chokladpuffarna gjorde vi så här:

Vi smälte 200 gram mörk choklad i vattenbad. Lite parallellt smälte jag även smöret (50 gram). När all choklad var smält hällde jag i smöret och rörde runt ordentligt. Efter detta blandade jag i 6 dl Rice Krispies. Jag hällde/klickade ut blandningen i formarna. Ställde kallt och väntade... vi vill ju provsmaka det goda godiset fast att vi redan vet att det är gott. En hel del har vi ätit upp men vi har fortfarande kvar lite grann.

/Fru Sohl





lördag 14 december 2013

14 December - Stjärna


Gillar verkligen de här "trästjärnorna", som man så enkelt gör själv. 
Knyt ihop två separata trianglar med något snöre. Lägg dem ovanpå varandra så det blir en stjärna och knyt fast med snöret.
Jag har valt att göra min julig med rött band. Hittade även en God Jul-skylt här hemma som jag knöt fast. Nu hänger vår stjärna så fint på garageväggen och välkomna alla som kommer. 


/Fru Sohl


fredag 13 december 2013

13 December - Dekorera luciakrona


Dags för "lucka" nr 13.
Med hjälp av lingonris och ett rött band dekorerar du enkelt den tråkiga och plastig luciakronan. Vår dotter är idag skolans lucia och vi tyckte inte att luciakronan såg så rolig ut. Grön och plastig... vi begav oss därför ut i skogen... under all snö letade vi fram lingonris som vi dekorerade kronan med. Därefter virade vi runt ett rött band.





Önskar Er en trevlig Luciadag!
/Fru Sohl


torsdag 12 december 2013

12 December - Pappåse


Bakom dagens "pyssellucka" får man lära sig att vika sin egen papperspåse.
Så här gör man:


Börja med att använda dig av ett rektangulärt ark. Val av papper beror på vad du vill ha påsen till.
Vik in sidorna mot mitten så att de går en bit om lott. 


Tejpa fast sidorna. Det går även att limma men jag tycker det håller bättre om man tejpar.


Vik upp ca 3-4 cm längst mer på påsen.


Veckla ut sidorna enligt bild.


Vik den ena sidan in mot mitten. Se bild.


Nu viker du den andra sidan mot mitten. Dock lite längre än mitten så den är "över" den sidan du nyss "vikte" in.


Tejpa fast botten. (eller limma)

Lycka till!
/Fru Sohl







onsdag 11 december 2013

11 December - Ängel



Tänkte att jag idag skulle visa Er vilket som är "årets pyssel" på fritiset där jag arbetar.  Vi gör änglar av ståltråd. Jättefina!


Vi börjar med att forma till huvudet med hjälp av ett ljus, trådrulle. Detta för att få en helt rund form, virar runt ståltråden. Efter det gör vi ena vingen och virar ståltråden ett varv runt halsen för att "fästa" den.


Dags för nästa vinge. Den görs på samma sätt som den första. När vingarna är klara gör vi själva kroppen/klänningen men här fäster vi den inte utan trär på pärlor på klänningen.


När man har satt fast önskat antal pärlor så fäster vi genom att vira ytterligare ett varv eller två runt halsen.
Min ängel har fått några pärlor på huvudet också. Trädde dem på tråden som ängeln hänger i. 


/Fru Sohl


tisdag 10 december 2013

10 December - Papptomtar



Ni vet väl att det finns många rolig pysselsidor på nätet. Här kommer ett pyssel från Mr printables. Söta små pappfigurer att skriva ut. Titta in där... finns mycket roliga tips, idéer och pyssel att göra.

/Fru Sohl

9 December - Underlägg


Sorry!!! Internet fungerade inte här hemma igår... lyckades därför inte publicera inlägget. Det kommer här istället, en dag sent.
Mer pärlpyssel. Jag gillar att göra olika pyssel med dessa rörpärlor. Idag är pysslet underlägg i form av snöflingor. Vi har gjort olika snöflingor jag och tjejerna här hemma. De blev ju jättefina!



Ha en bra tisdag!
/Fru Sohl



lördag 7 december 2013

8 December - Mosshjärta


På vår ytterdörr hänger detta mosshjärta. Det har dessvärre kommit lite snö ute men jag tror inte det är för sent för att plocka in lite mossa och göra sin egna dörrkrans.


Jag gjorde en mall i papp som jag klädde med plastfilm. Sedan klädde jag den med mossa. Virade grön tråd runt för att hålla mossan på plats. När väl hjärtat var färdigt virade jag lite pärlor runt. Man kan ju dekorera precis hur man vill... mitt hjärta blir snart extra juligt.


/Fru Sohl




7 December - Snöflingor


Igår kom snön här i Solstaden. Vi följer därför "temat" snö med att idag göra egna snöflingor av piprensare. Ett mycket enkelt pyssel! Klipp av piprensaren i den storlek som du vill ha på just din snöflinga. Vira runt piprensarna runt varandra. Jag använde silverglittriga piprensare till våra snöflingor.  Hos oss dekorerade vi gardinen med snöflingorna.


/Fru Sohl


fredag 6 december 2013

6 December - Saffransbullar


Idag kommer ett litet baktips på goda saffransbullar med vanilj. Det finns många goda recept men de här bullarna gillar jag nog allra bäst.

Du behöver:
50 g jäst
150 g margarin
2 påsar saffran
5 dl mjölk
250 g kvarg/kesella
1,5 dl socker
1 ägg
1/2 tsk salt
ca 15 dl vetemjöl

Fyllning:
rumsvarmt smör, strösocker, vaniljsocker

Till pensling:
ägg o pärlsocker

Så här gör du:
Smält margarinet och rör ner saffran. Tillsätt mjölk och låt det bli fingervarmt, 37 grader.
Häll mjölkblandningen över jästen, som du smulat ner i en bunke och rör om. Rör ner socker, ägg, kvarg och salt. Arbeta degen ca 5 min i maskin eller 10 min för hand. 
Täck degen med bakduk och låt jäsa i ca 40 min.
Tag upp degen och knåda den på mjölad bänk. Dela den i två delar. Kavla ut till en stor kaka. Bred på fyllningen. Jag brukar bre ut smöret med smörkniv och strör sedan på sockret. Vik ihop kakan och skär i remsor, ca 2 cm breda. Sno ihop dem till en knut.
Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 30 min.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. 
Grädda bullarna i 250 grader, i mitten av ugnen i ca 8 min.

Lycka till!
/Fru Sohl





torsdag 5 december 2013

5 December - Julbock


I år hade jag bestämt mig för att göra en egen julbock igen. Har gjort julbockar tidigare men nu var det ett antal år sedan. Det kan se lite svårt ut men det är det inte... En trästomme behöver du och den behöver inte se så fin ut eftersom du klär in den med granris. Storlek? Ja, det beror helt på hur stor eller liten bock du vill ha.


Jag brukar klä benen på bocken först, sedan ansiktet och sist kroppen. Virar grön ståltråd runt den för att hålla fast granriset. När bocken är helt täckt med granris dekorerar jag dem med rött snöre. Rött presentsnöre går jättebra. I år hittade vi prickiga tygband i en affär som vår yngsta dotter tyckte att vi skulle ha till bocken. Det är också fint att vira en ljusslinga runt bocken, så lyser den fint i mörkret. 


/Fru Sohl



onsdag 4 december 2013

4 December - Polkagrisar


Då var det den 4 december och dags för ett nytt pyssel. Vi har gjort egna polkagrisar av rörpärlor. Jättefina att hänga i granen. Både stora och små polkagrisar gjorde vi. Vi använde oss av pärlplattor med hjärtform. Pärlade två pärlor i bredd från den "raka" kanten och en bit upp efter "svängen". En smaksak hur man vill ha sin egna polkagris.






/Fru Sohl